A diáktanácsok hatékonyabb működése a cél

Írta:
2023. március 26. 17:19 (vasárnap) /

Minden évben, általában tavasszal a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) megszervezi a Szórványtalálkozót, melynek célja összehozni a szórványban működő középiskolás diáktanácsok képviselőit.

Idén, március 25-én az aradi Csiky Gergely Főgimnázium adott otthont ennek a rendezvénynek, melyre öt szórványmegye diáktanácsosa érkeztek: a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a nagybányai  Németh László Elméleti Líceum, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium, és természetesen házigazda képviselői.

„A Szórványtalálkozót azért találták ki elődeink, mivel a szórvány megyékben a diáktanácsok általában sokkal több problémával küzdenek, mint a tömbben élők, és ez a rendezvény arra szolgál, hogy a szórványban is tudják megbeszélni egymás közt a felmerülő problémákat, tudjanak felzárkózni a tömbmegyék iskoláihoz, és részt vehessenek képzéseken. A cél, hogy fejlődjenek és minél jobban tudják képviseltetni magukat iskolai, megyei vagy esetleg országos szinten” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Gere Ádám, a MAKOSZ belügyi referense, a rendezvény főszervezője.

A diákok már pénteken délután megérkeztek Aradra, a hivatalos program azonban csak szombaton 9 órakor kezdődött. A nap első részében kötetlen beszélgetés zajlott a diákok között a szórvány megyék helyzetéről, a felmerülő problémákról beszéltek, illetve próbáltak ezekre megoldást találni.

A rendezvény második felében Gergelyfi Bea és Fodor Zsuzsanna temesvári egyetemisták tartottak képzést szervezeti kommunikáció, önismeret és kommunikáció témában.

Mindkét este a diákok szabad, szórakoztató programokon ismerkedtek egymással.

A Csiky Diáktanácsa (CsiGeDT) Nyári Melinda tanárnő segítségének köszönhetően jó házigazdának bizonyult.

„Amikor megtudtuk, hogy idén itt lesz a Szórványtalálkozó, beszéltünk az igazgatósággal, hogy használhassuk az iskolát, a dísztermet, a bentlakást, mint helyszíneket, és hogy ebédet kapjunk a Jelen Házban. Szerintem nagyon nyitott mindenki, jobb így, hogy kevesebben vagyunk, mint mondjuk 150 emberrel. Vannak, akikkel már találkoztam MAKOSZ-rendezvényeken, de a nagy többséggel csak most ismerkedünk. Szerveztünk ma délutánra egy játékos városnéző túrát, ahol bemutatjuk Aradot a vendégeknek, de úgy, hogy közben meg kell találniuk valamit, amivel szelfit kell készítsenek. A lényeg, hogy minél interaktívabb legyen” – mondta Bálint Anna, a CsiGeDT elnöke.

A tavalyi Szórványtalálkozó Temesváron volt, idén Aradot választották, mivel, ahogyan Gere Ádám fogalmazott, talán ez az egyik legfejlettebb diáktanács a szórványban.

„Nagyon elégedett vagyok, megnyíltak az emberek ahhoz képest, hogy a jelenlévők közül sokan még egyáltalán nem voltak ilyen találkozón. Mindenki szót kapott, mindenki véleményt alkotott, én úgy érzem, egy összeszokott csapat van kialakulóban a szórványmegyék között” – tette hozzá a rendezvény főszervezője.

Hozzászólások