Borosjenői magyar bálon jártunk (I.)

Írta:
2023. december 8. 17:02 (péntek) /

Călin Abrudan úrral, Borosjenő város polgármesterével a helybeli Central Szálló nagytermében folyó év november 18-án, szombaton szervezett magyar bálon beszélgettünk.

Amint előre bocsátotta, ahányszor eddig meghívták, a bálra minden alkalommal eljött a feleségével együtt, mert nagyon jól érzik itt magukat. A helybeli magyarok között nagyon sok ismerőse, barátja is van, de a városi tanácsban is nagyon jól együtt működik a képviselőjükkel, dr. Czuth Rozáliával. 

Borosjenő fejlődésével kapcsolatban a polgármester elmondta: idén bizonyos fejlesztési programok lezárultak, míg mások elindultak, azzal együtt, hogy az idei kissé bonyolultabb, gazdasági szempontból nehezebb évnek bizonyult. Jövőre új projektek indulnak, de a legfontosabbnak már a felénél tartanak. Az a borosjenői várnak a felújítására vonatkozik, ugyanis most a munkálatok felénél tartanak, jövőre azonban szeretnék befejezni. Ha sikerül, az érdeklődők, a városbeli, valamint a környékbeli lakosság számára valódi látványosságot, szórakozási lehetőséget szeretnének nyújtani.

A városban ismeretlen fogalom a munkanélküliség, a környékről, sőt távoli, 70 kilométerre lévő településekről is naponta szállítják ide a munkaerőt. A helybeli befektetők és a városvezetés együttműködésével új lakónegyednek a kiépítésén dolgoznak. Jelenleg ugyanis Szerbiából, illetve Ukrajnából is sokan dolgoznak a borosjenői ipari parkokban létesült gyárakban. Ehhez az is hozzájárult, hogy a helybeli munkaerő Nyugat-Európába vándorolt a jobban fizető munkalehetőségek reményében. A munkaerő tulajdonképpen nem magától vándorolt ide, hanem az Ukrajnában működött gyárak egy részét a háború miatt Borosjenőre hozták át, az ottani munkaerővel együtt.

Mindent egybevetve, Borosjenő és környéke nagymértékben fejlődik, urbanizálódik – mondta el beszélgetésünk során Călin Abrudan polgármester.

Hozzászólások