Legyünk építő szülők

Írta:
2023. november 28. 17:34 (kedd) /

Nem könnyű feladat hárul a szülőkre a gyermekek szexuális nevelésével. Az a generáció, amelyik úgy nőtt fel, hogy a családban tabu volt a szex, az maga is szorong, amikor tovább kellene adja, esetleg egy rövid felvilágosítással elrendezi, holott egyre inkább nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyermekek szexuális nevelésére, és mihamarabb el kellene azt kezdeni.

Ebben nyújt segítséget Eberlein Éva családi coach nemrégiben megjelent könyve Az első pelustól az iskoláig – Kapcsolódás, identitás, nemiség címmel, melyet november 27-én a Jelen Ház kávézójában mutattak be. A keresztény szemléletű szerzővel Böszörményi Zsuzsa és Takáts Ágnes beszélgetett.

Az már a címből is kiderül, hogy hiánypótló kiadványról van szó, ezt a szerző is megerősítette azzal, hogy a könyvben hasznos tanácsok, különböző ötletek vannak kínos helyzetekre, melyek segítik a szülőket a szexuális nevelésben. 

Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, és így lesznek ők boldogok együtt – a képlet ilyen egyszerű. A könyv egy szélesebb körű rálátást ad arra, hogy a szexualitás az életünk része, de megvan annak a helye és az ideje. A szexualitás nem öncélú – ez a legnagyobb üzenet, amit gyerekeinknek tovább adhatunk. Egy boldog kapcsolat az önzetlenségen és a másikra való odafigyelésen alapszik. A szexualitásnak kettős célja van: az egyik az örömszerzés, a másik az élet tovább adása. 

A könyvben szó van még a szexuális bántalmazásról, és vannak benne megoldások, amelyekkel ezt meg lehet előzni.

Eberlein Éva elmondta, hogy a szexuális bántalmazás sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk. Ez általában nem jut el a szülőkhöz, még akkor sem, ha nagyon jó a viszonyunk a gyerekünkkel. Ezek azok a helyzetek, amelyeket szégyellnek, és nem jönnek oda elmondani. Van néhány fontos szabály, amit ha egész kicsi kortól fogva megtanítunk, akkor – a konkrétan ezzel foglalkozó szakemberek szerint – ez kilencven százalékban elkerülhető. Mindezek tudatában a gyerek fel tudja ismerni és ki tud lépni az ilyen jellegű helyzetekből. Nagyon fontos információk, amikre meg lehet tanítani a gyermekeket. A könyvből az is kiderül, hogy hogyan,

mivel tudunk szülőként hozzájárulni az egészséges nemi identitás kialakulásához. Mikortól kell elkezdeni a szexuális nevelést? Mit mondjunk a gyereknek, ha kérdez? Mikor mondjuk? Miért jó a keresztény szemléletű szexuális nevelés? Hogyan védjük meg őket a szexuális bántalmazástól? Milyen szülő vagyok: szerelő vagy építő?

A könyvbemutatón röpködtek a kérdések, melyekre a szerző helyben válaszolt, de legtöbb kérdésre a könyvben is választ találunk.

Manapság nagyon sok hamis információt kapnak a gyerekek az internetről, gyakorlatilag mindenhol találkoznak a szexualitással, szülőként ezeket kell megelőzni, fontos, hogy legyünk építő szülők.

Az első pelustól az iskoláig – Kapcsolódás, identitás, nemiség című kézikönyv az a kiadvány, melynek minden családban helye kellene legyen.

Hozzászólások