Magyar értékeink jegyében

Írta:
2023. szeptember 19. 16:48 (kedd) /

Gazdag és színvonalas rendezvényekkel rajtoltak szombaton a tizennegyedik alkalommal megrendezett Hunyad Megyei Magyar Napok. A kezdőnapon több helyszínen is voltak rendezvények, a két legfontosabb színhely azonban Petrozsény és Vajdahunyad volt.

Petrozsényban a város főterén, szabadban szervezték a programot. A zuhogó eső miatt azonban a Jézus Szíve Gyermekotthon néptánccsoportja, a dévai Renaissance táncegyüttes és a csernakeresztúri hagyományőrző néptánccsoport a gyermekotthon dísztermében tartotta meg előadását. Később a szerencse mégis rámosolygott a bányavidéki magyarságra, a 600 adag gulyás az utolsó falatig elfogyott, a fő szervező Kutasi Csaba helyi RMDSZ-elnök örömére – a magyarság ünnepét még a kedvezőtlen időjárás sem volt képes teljesen tönkre tenni.

Vajdahunyad szerencsésebb volt, a vár külső udvarán végig kellemes őszi meleg volt, melyben nemcsak a helyiek, hanem a dévai, csernakeresztúri, szászvárosi, székelyföldi és magyarországi vendégek roppant kellemes napot és felemelő estét tölthettek együtt.

Az egésznapos program minden korosztályt megszólított. A kisebbeknek kézműves foglalkozásokat és udvari játékokat oktattak, a Hauer Erich diáktanács ügyességi versenyeket szervezett, miközben a helyi és magyarországi vendégek nagy üstökben készítették a hagyományos és különleges falatokat. Vas megyében, Hunyad magyarországi testvérmegyéjéből népes, 92 fős küldöttség érkezett, méghozzá több településről, nemcsak Szombathelyről, a vármegye-székhelyről. Az elnevezés körül akad némi eltérés, az erdélyiek a megyét használják, akárcsak egyes magyarországiak megszokásból, a vendégek nagy része azonban tudatosan immár a tavaly óta hivatalos vármegye elnevezést használja.

Gasztronómiai téren is volt némi eltérés, a helyiek ugyanis hagyományos krumplis vagy babos gulyást készítettek több üstben, miközben a vasiak marhapörköltet, halas különlegességeket, és gulyást marha és szarvas húsból. Gazdag volt a választék, bárki hagyományos magyar receptek és nem mindennapi ínyencségek közül válogathatott. A magyarországiak ráadásul különféle lángost is sütöttek, amit „vittek, mint a cukrot”, s a pálinkát is sokan megkóstolták. A szerteágazó magyar gasztronómia ráadásul nemcsak a magyar napok rendezvényeire érkezett magyarok, hanem a várat meglátogató románok és külföldi turisták körében is nagy sikert aratott. A rendezvények teljes ideje alatt a Dream your Way Egyesület és HUMMIT szerezésében korosztályonkénti szabadtéri gyermekfoglalkozás zajlott, a Hauer Erich Diáktanács, a dévai Kőműves Kelemen Cserkészcsapat és a vajdahunyadi pedagógusok irányításával.

A történelem iránt érdeklődőknek is jutott szellemi csemege, Bán János (írói néven Bán Mór) a Hunyadiak koráról szóló 12 kötetes sorozatát mutatta be a vár Bethlen-szárnyában tartott könyvbemutatón. Közben a vár előtti udvaron a Vas vármegyei Bomba bulizenekar lépett fel, majd a szervezők és a városvezetők köszöntése után a Vadrózsa és a nagyszentmiklósi hagyományőrző egyesület lépett fel néptáncokkal. A nap fénypontja azonban kétségtelenül az esti Republic-koncert volt, melyre meg is telt a vár külső udvara: a megye minden részéről érkeztek a közkedvelt budapesti együttes előadására, legtöbben természetesen a közeli Déváról. A Republic mondhatni amolyan hazajáró, 2012-ben már koncertezett itt, s szintén a Hunyad megyei magyar napok keretében. Mostani fellépése is nagy sikert aratott, a közönség együtt énekelte vele a Csillagok, csillagok, Repül a bálna, Szállj el kismadár vagy Ha itt lennél velem című örökzöld slágereket, többször is visszatapsolva a budapesti művészeket, pontosabban az egyik daluk refrénjét idézve: Még, még, még, ennyi nem elég. Ferenczi István fő szervező, a helyi RMDSZ elnöke ismét nagyszerű programot szervezett, a Republic-koncert pedig kimondottan felemelő volt a nagy tömeg számára. 

 

 

Népviselet, díjak és helyi értékek

 

Vasárnap Déva volt a Hunyad megyei magyar napok fő színhelye, a város főterén Florin Oancea polgármester, Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, Călin Marian prefektus és Széll Lőrincz alprefektus, valamint Winkler Gyula EP-képviselő és Kocsis Attila tanár, a magyar napok fő szervezője köszöntötte szép szavakkal a helyi magyarokat, akik Dávid Botond székelyföldi fotóművész Geofolk elnevezésű, abszolút szenzációs népviselet fotó-kiállítása megtekintésére gyűltek össze. Bőven volt mit látni, a nagy állványokon több mint kétezer fotót lehetett megtekinteni, melyek a világ 60 országában – kezdve Indiától és Tájföldtől egészen Brazíliáig – élő több mint 250 népcsoportjának a népviseletét szemléltette. A dokumentum értékű fényképek oroszlánrésze természetesen Európában készül, Dávid Botond évek óta bejárja a világot és autentikus népviseletbe öltözött embereket fényképez le. Mondhatni, hogy ez a világ legnagyobb népviselet-fotógyűjteménye, az elismerési eljárás folyamatban van, mely révén a Guinness Book hitelesíti a világcsúcsot! Sajnos a vajdahunyadi Diversitas egyesület szervezteés a Communitas Alapítvány támogatta lenyűgöző fotókiállítást csak szombaton és vasárnap lehetett megtekinteni, a székelyföldi fotóművész ugyanis Temesváron, az ottani magyar napokon is kiállítja műveit a héten, melegen ajánljuk a bánságiaknak, hogy tekintsék meg!

Ezután a közönség a város főutcáján vonult át zenei kíséret mellett a vár aljában lévő Bethlen-kastélyhoz (Magna Curia), ahol a Barcsay Ákos-díjak átadására került sor. A díjakat évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személynek ítélik oda, egyet a történelmi egyházak és felekezetek képviselőjének, egyet az oktatási területen tevékenykedőknek, egyet pedig a civil szféra képviselőjének. A pedagógustársadalom kiváló képviselőjeként dr. András József, a petrozsényi egyetem professzora kapta az idei díjat, az egyházit Borsai Zoltán, a dévai református egyház főgondnoka, a civil társadalmi díjat pedig Takács Ibolya kapta a vajdahunyadi és dévai magyarság körében kifejtett évtizedes szervezőmunkájáért.

Mivel az idei Hunyad Megyei Magyar Napok a „Mert vannak értékeink” mottó alatt zajlanak, a Barcsay-díjak átadása után ezen értékek részletes bemutatására került sor a Bethlen-kastély előtti téren. Hunyad megye roppant gazdag és értékes magyar épített örökséggel rendelkezik, ezzel nemcsak a helyiek, hanem a tágabb magyarság is tisztában van, s az immár évek óta megszervezett Örökségűnk Őrei diákprogram folyamatosan népszerűsíti, jegyezte meg Winkler Gyula. De nemcsak a dicső ősök teremtettek értékeket, az utóbbi években magyar házak, magyar iskola, magyar sajtó, civil szervezetek, hagyományőrző egyesületek, művészeti alkotások jöttek létre – vasárnap délután ezeket ismerhették meg közelebbről a Dél-Erdélyért Kulturális Egyesület szervezte, s a magyarországi Agrárminisztérium és a Hungaricum-bizottság támogatta rendezvényen. A támogatóknak való köszönet után Gáspár-Barra Réka, a nap főszervezőjeként bemutatta a Hunyad megyei magyar sajtót és a legfontosabb civil szervezeteket és művészeti társulatokat. 

Külön színfoltja volt a rendezvénynek Kelemen Ildikó műépítész tárlatának megnyitója, a tárlatlátogatás idején Varga Csaba gitárművész muzsikált. A program teljes ideje alatt a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság szabadtéri játszóházban fogadta a gyermekeket. Estébe nyúlt a helyi együttesek színes bemutatkozása. Elsőként a Téglás Gábor Elméleti Líceum Pimpimpáré gyermekkórusa lépett fel, nagy sikert aratva, Lengyel Izabella kórusvezető és a tanítónők vezetésével. Ezután a petrozsényi Jézus Szíve Kollégium táncosai, a Sunny Aerobic kislányai mutatták be ügyességüket, majd a csernakeresztúri hagyományőrző egyesület ifjai mutattak be bukovinai székely néptáncokat. A dévai Szivárvány nyugdíjas-kórus szintén bukovinai székely hagyományokat, ezúttal népdalokat elevenített fel, a dévai Renaissance táncegyüttes pedig két felvonásban – fiatalok és felnőttek – nyerte el a közönség tetszését korabéli táncokkal. Mert számbeli fogyatkozása ellenére a Hunyad megyei szórványmagyarságnak valóban vannak nagyszerű értékei – régiek és újak egyaránt.

Hozzászólások