Múlt és jövő mezsgyéjén a megtisztult falak között

Írta:
2022. február 9. 15:48 (szerda) /

Tavaly januárban közadakozásra kérte fel a Kárpát-medence magyarságát Böjte Csaba ferences szerzetes, hogy a Szent László Alapítvány megvásárolta piski csárda épületét felújíthassák. Decemberben már elkezdődtek a munkálatok, és idén február 9-én, az 1849-es piski csata évfordulóján a letisztulóban lévő falak között tekinthettünk múltba-jövőbe.

Az épület történetét felelevenítve Csaba atya elmondta: a csárda több évszázad történéseinek volt szemtanúja, szereplője. A híres piski csata idején többször is gazdát cserélt, hol a császáriak, hol a honvédek támpontjaként szolgált, és közvetlen környezete mintegy ezerötszáz embernek lett akkor a sírhelye. Jó lenne, ha úgy tudnánk emlékezni ezekre a hősökre, hogy példát veszünk tőlük, hiszen mindannyian kiálltak az elveikért. A császáriak a birodalom egységéért, a honvédek a nemzeti szabadságért. Életüket adták azért, amiben hittek. Adja meg nekünk is a Jóisten az elveinkhez való ragaszkodást – emelte ki a múlt példaértékű tanulságát Csaba testvér. És közben örömmel mutatott rá a hajdani csárda szépen megtisztuló falaira: „Mint amikor a menyasszony leveti az ő ruháit, és teljes szépségében megmutatkozik, úgy láthatjuk meg most ezeket a vakolatoktól, toldásoktól megtisztuló falakat, az épület valós értékét, szépségét. Imádkozzunk ma mindazokért, akik itt éltek, küzdöttek és azért is, hogy a most elkezdett munkát jó végre tudjuk vinni” – fordult a jelenlévőkhöz Böjte Csaba atya.

A Szent Ferenc Alapítvány gyermekei, Pál Mária vezetésével idén is verssel, dallal gazdagították a megemlékezést.

A röpke fohászra az épületen dolgozók is csatlakoztak az emlékezőkhöz. Corodeanu Csaba vakolat- és falképrestaurátor beszámolt a munka menetéről is. Elmondta: a csárdaként ismert épület magja valamikor a 17. században épülhetett és többféle funkciót láthatott el. A Zsil völgyén át érkezőknek minden bizonnyal vám- és postahivatalként is szolgálhatott. Mai arculata 18–19. századi bővítések eredménye. A főhomlokzat még őriz egy nagyon szép barokk vakolatrészt, amely a tervek szerint meghatározó lesz az eredeti arculat helyreállításában. A szakember elmondta, annak köszönhetően, hogy egy alacsony, fedett épületről van szó, az eredeti vakolatok 50-60 százalékban konzerválódtak, így szépen helyre lehet őket állítani, és a pótlásokat is textúrában, minőségben ehhez igazítják. A továbbiakban szerkezetében, alapzatában erősítik meg az épületet, befödik, majd alap aláöntésekkel konszolidálják. A végső arculatról nagyon mutatós látványképeket találunk a piski.hu honlapon. Az épület bejáratánál álló tábla szerint a munkálat 2023-ra elkészül. Egy-két esztendő múltán tehát minden bizonnyal valós időutazásban, lélekerősítő élményben lesz része annak, aki betér a hajdan Bem apót és Petőfit is „vendégül látó” piski csárdába.

Hozzászólások