Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 05.20

Nők, akik mertek vállalkozni

Írta: Takáts D. Ágnes
2022. június 29., 15.07 Szerda / Arad

A hölgyeket, ezen belül a vállalkozó hölgyeket –  de ahogy többször is elhangzott, mindannyian vállalkozók vagyunk – célozták meg azzal az eseménysorozattal, melyet június 28-án délután tartottak a Jelen Ház nagytermében.

A rekkenő hőségben hamar begyűltek a hölgyek a hűvös, kellemes, ízlésesen berendezett terembe, és a szép számú résztvevő nagy érdeklődéssel várta az Innováció és tradíció – fókuszban a női vállalkozók című konferenciát.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökasszonya, Szőnyi Kinga megkeresésére a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Aradi irodavezetője, Kranowszky Nagy Andrea örömmel vállalta a házigazda szerepét ezen a hiánypótló rendezvényen, melyen – többek között – tiszteletét tette Hampel Katalin budapesti ruhatervező-tulajdonos, akinek nevéhez az egyik legrégebbi kulturális örökségünk átmentése, a régi magyar viseleti hagyományok újraélesztése fűződik.

Az estébe nyúló eseménysorozat szervezője a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, társszervező a CED Arad, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezete, támogatók: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Miniszterelnökség, Nemzeti Együttműködési Alap és Hampel Katalin.

„Mindannyian vállalkozók vagyunk” – hölgyekről beszélt megannyi felszólaló, akik szájából többször elhangzott ez a rendezvény alatt, melynek célja párbeszédet kezdeményezni magyarországi és határon túli női vállalkozókkal, őket segítő, támogató szervezetekkel.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének céljai között kiemelt helyen szerepel a nők segítése a munka világába történő be-, illetve visszailleszkedésben és a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulásának elősegítése annak érdekében, hogy a nőknek és a férfiaknak azonos lehetőségeik, jogaik, felelősségük legyen az élet minden területén.

„Minden alkalommal az együtt eltöltött időnek a minőségét az adja, hogy együtt, összefogva, közösen akarunk egy nagyon jó dolgot létrehozni. Ahogyan Wass Albert is vallotta: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – mondta Szőnyi Kinga köszöntőjében.

A rendezvény első részében érdekes, hasznos, tömör előadások hangzottak el, elsőként Kranowszky Nagy Andrea bemutatta a CED-et és több, a vállalkozók számára hasznos információt is közölt, mint például a Hulex online jogi adatbázisról, mely első körben Románia teljes joganyagát tartalmazza, majd a tervek szerint valamennyi, a CED lefedte ország jogi hátterével bővül.

Kovács Mihály András, az OTP Magyarország gazdasági elemzője online kapcsolódott a konferenciához, előadásának címe Globális stagflációs kockázatok: Mit jelent mindez Románia számára?

A kétlaki hölgyként említett dr. Weithaler Annamária többnyire Budapest–Nagyvárad útvonalon ingázik, de bárhová elmegy, ahol szükség van rá, ahol segíteni kell és tud. A Brassóban született vállalkozó hölgy a nagyváradi Medsystem Szemészeti Klinika tulajdonosa, ügyvezetője, klinikáján számtalan szemműtétet végeznek, kiemelte, hogy fogadják és meggyógyítják azokat a rászoruló betegeket is, akiknek nincs meg az anyagi hátterük egy-egy ilyen műtét kifizetésére. Mindezek mellett a vele született szívrendellenességgel élő gyermekeket is felkarolta, és ide-oda utazgatva ott segít, ahol erre szükség van.

Párhuzamot vont az anyaság és a cégvezetés közt a Budapestről érkezett Inotay Petra, a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) Női Bizottság és a VOSZ Ifjúsági és Induló Vállalkozás Szekció elnöke, aki vallja, hogy: „A cégem is a gyermekem, és nőként boldogulni a férfiak uralta vállalkozói világban kihívásokkal, kompromisszumokkal és izgalmakkal teli feladatot jelent”.

Az est második felében kerekasztal-beszélgetést tartottak a nők, akik mertek vállalkozni, nevezetesen Inotay Petra, Tripon Ildikó, az Arad Megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Hampel Katalin és dr. Weithaler Annamária, a beszélgetést Szőnyi Kinga vezette, irányította.

Mintegy levezetőként divatbemutatót láthattak, ahol Hampel Katalin csodálatos kollekciójából kapott némi ízelítőt a közönség, mialatt a tervezővel Szőnyi Kinga beszélgetett, aki mintegy összegzésként ezúttal is hasznos gondolatokat osztott meg a résztvevőkkel.

„Gondolkodjunk együtt határon innen és túl, melyek azok a gyakorlatok, amelyeket ti itt, vagy mi otthon meg tudtuk valósítani. (…) Nekünk számtalan ötletünk van, várjuk tőletek is, dolgozzunk össze, mert együtt nagy dolgokat tudunk megvalósítani” – mondta a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.

A kellemes és hasznos eseménysorozat a Jelen Ház teraszán kötetlen beszélgetéssel zárult.

„Nagyon örültem a felkérésnek, a lehetőségnek, hogy teret tudtunk adni ennek, hogy összehívjuk az aradi magyar vállalkozó hölgyeket. Az elején kicsit féltem, de aztán összedugtuk a fejünket, és szép számban, egészen pontosan 180 vállalkozó hölgyet tudtunk megkeresni, meghívni erre az eseményre, akikből most elég sokan itt vannak, ami nagy öröm számomra” – nyilatkozta Kranowszky Nagy Andrea.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu